diumenge, 18 d’octubre de 2009

LA TERRA DE LAVINIA

la Lavínia era una dona semblant a una deesa de l'antiguitat i l'envoltava una, una aureola potser fins i tot mes llegendaria i mitica que a la filla del rei Llati i Amata a l'Eneida de Virgili........a la Lavínia, que es tan terrenal com les dones que van al mercat, el rostre se li vesteix d'amabilitat si li conve i rere cada sonriure estrafet hi ha una finalitat ultima ben amagada una meta pensada amb un refinament excessiu......la terra es important i , d'alguna manera, deu conformar les persones. potser, per aixo a cada regio, diguemne pais, comarca o simplement contrada i prou, li correspon un estereotip d'habitant que pot resultar mes o menys simpatic, mes o menys agradable i mes o menys enraonador o discret.

a l'emporda, em refereixo a l'alt emporda, no pas l'empordanet d'en josep pla, hi ha la Marededeu del mont, les riunes gregues i romanes d'Empuries, el mar de Roses i Cadaques i les sortides de sol rogents del Cap de Creus.

als pobles, vigilats cadascun per una creu de terme i presidits per una esglesia amb campanar, la vida hi bull fins i tot en diumentge; la gent gran convergeix a la plaça o ananta buscar el pa i els pagesos, sempre tan aqueferats, engeguen els motors dels tractors per treballar el camp.

els dies de mercat , la vila encara hi bull, amb mes intensitat i hi batega amb mes força

a Figueres quand l'estiu comença dirhi la seva lliurement, les terrasses dels bars s'omplen de turistes que contemplen curiosos els passavolants i amb tot plegat es produeix una borinor de veus semblant a la dels rusc de les abelles.

deu ser tot aixo el que conforma el caracter dels empordanesos, sense oblidar la tramuntana que, quan s'obren les comportes, bufa d'aci d'alla a tort i a dret i embat tot el que troba. i despres el cel es net i pur com una vela blava.

l'emporda de maragall es una plana riallera on el pastor i la sirena s'avingueren a plantar-hi la seva cabanya.quina visio tan escaient i agraciada!! el qui estima la llum de la carena s'enamora de la qui estima el mar i viceversa, i el sentiment
es tan fort, tan intens, que queden units en el limit d'ambdos.

deu va saber donar a aquesta terra una gracia especial, una singularitat privilegiada, un paisatge cofoi, sere i abellidor, com si volgues

en jorns tranquils fer-hi estada
i deposar-hi la creu;
a vora mar el veureu.
a prop de la fresca deu
o a la plaça amb la gentada.vet aci el que Lavinia habia de saber.del prefaci del llibre *la terra de Lavínia* de daniel ferrer i isern

9 comentaris:

sargantana ha dit...

version en castellano

LA TIERRA DE LAVINIA

me perdonareis pero no me atrevo a traducirlo literalmente...

es la transcripcion del prologo al libro antes citado.
es un libro donde 48 textos breves (divididos en dialogos y epistolas)donde un yo poetico enamorado de l'alt emporda explica a us interlocutora lavinia el porque esta tierra es superior a otras.
el autor del libro es daniel ferrer i isern.
os recomiendo su lectura.

Striper ha dit...

una terra que sempre que visitat m'ha continuat fascinant.

zel ha dit...

Calla, que avui no he anat a Figueres i m'enyoro... no hi ha res com córrer pels carrers en dies de tramuntaneta, i veure la rambla encatifada de fulles...


petons, preciosa!

Marta ha dit...

Un altre llibre que m'apunto per llegir-lo. Gràcies.

TORO SALVAJE ha dit...

Una terra especial diría jo.
Serà la tramontana?

Petons.

Pere ha dit...

El meu pais és tan petit
que sempre cap dintre del cor...

L'Empordà, la terra estimada.
Bon día Sargantana.

sargantana ha dit...

striper
es que un *noseque* que t'enganxa
ummmm...

zel
i dons??
ta mare et posara falta...jajajjaja
un peto bonica

marta
aviam si t'agrada..ja em diras
pasa be, al esser petites histories
pots asaborirlo de mica en mica

toro
dons mira...segur que en te part important de culpa.
un peto.

pere
bon dia senyor pere
quines paraules mes boniques!
les comparteixo plemnament.
una abraçada molt gran

DANIEL FERRER ha dit...

Hola, jo sóc en Daniel Ferrer. Gràcies per les paraules que heu escrit sobre el meu llibre. Us ho agraeixo molt.

DANIEL.

DANIEL FERRER ha dit...

Hola, jo sóc en Daniel Ferrer. Gràcies per les paraules que heu escrit sobre el meu llibre. Us ho agraeixo molt.

DANIEL.